Din mini-guide til det rigtige olivenolie køb
- Køb altid en olivenolie, der bærer FLOS OLEI´S MÆRKE.
- Olivenolien skal altid smage af nyslået græs, da det indikerer et højt indhold af klorofyl.
- Den skal kradse lidt i halsen og være bitter, da indholdet af polyfenoler og antioxidanterne er højt i disse olier.
- Den må ikke efterlade "fedme" i munden ret længe efter, at du har indtaget den.
Sådan finder du vejen til verdens bedste olivenolie
Olivenolie er et broget marked, og mange skadaler har set dagens lys i både Danmark og udlandet, hvor olivenolie sælges som jomfruoliven olie, uden det er tilfældet. Fødevarerstyrelsen laver heldigvis masser af kontrol og stikprøver, men det viser sig stadig, at mange lavkvalitets olivenolier ender på hylderne i supermarkederne, og der mangler regulering på EU plan. Dertil er vores viden omkring olivenolie som forbrugere ofte begrænset.
I Danmark er vi opvokset med smør på brødet, og vi har således ikke den store indsigt i olivenolieproduktion. Olivenolie, og de sunde omega 3 fedtsyrer, er først noget, vi er blevet bevidste om de seneste årtier. I dag ved vi, at essentielle fedtsyrer er noget, vi skal tilføre kroppen, og at fedtsyrer har et stort sammenspil med kroppens øvrige funktioner. Vi har efterhånden lært, at vi skal købe jomfru olivenolie, og at olien skal være koldpresset. Problemet er, at vi ofte står over for et stort udvalg af olivenolier, alle udsmykket med præmier og forskellige mærkater, som vi ikke kender til, og som vi ikke har mulighed for at indhente oplysninger på. Og det gælder næsten alle, både den meget billige og meget dyre olivenolie. Så hvad vælger vi så?
Der er i mange år blevet svindlet med olivenolie fra alle verdensdele, men især Italien har været under luppen. Vi er vant til, at olivenolie er billig og stiller sjældet spørgsmål ved, hvor den kommer fra, og hvordan produktionsmetoden egentlig er foregået. Og især høstningen har betydning for olivenoliens kvalitet og gode egenskaber.
De store producenter, som sælger tonsvis af olivenolie, høster i slutningen af året, når den grønne oliven er blevet mørk eller sort. Her er olivenerne fyldt med olie og vand, hvilket giver den største produktion og dermed flest penge i kassen. Men olie og vand kan ikke arbejde sammen og olivenerne oxiderer. De sunde næringsstoffer og polyfenoler (antioxidanter), der skulle holde olivenolien sund, velsmagende og stabil er ved så sen en høst betydeligt forringet, og olivenolien bliver derfor ustabil og harsker.
Mange af de olivenolier, der står hylderne er desuden opbevaret i enten klare glas- eller plastiskflasker (der afgiver hormoner) flasker og fælles for dem er, at de bliver eksponeret for direkte sollys eller lys fra butikken. Olie er et af de mest ustabile produkt at arbejde med, og kan går fra at være sund og nærende til at blive nærmest giftigt at indtage ved oxidering.
FLOS OLEI - din olivenolie guide
I EU har vi en øvre grænse for, hvor oxideret en olie må være. Det kalder man for Totox værdi (udtryk for oliens harskhed). Men nogle olivenolier bliver ikke harske, og en stor hjælp til, hvad du skal gå efter, finder du i olivenolie-guiden FLOS OLEI. Det er en pendant til Parker (der nominerer vine ) og indeler olivenolierne i et point system, som minder om Michelin-guiden for restauranter. Guiden er blevet udviklet for at forebygge svindel og bedrageri i millionklassen. FLOS OLEI nominerer de olivenolieproducenter, der leverer PREMIUM olivenolie, hvor produktionen er tjekket og olien godkendt. Premium Olivenolie der nominereret af FLOS OLEI er alle oliver, der lever op til de strenge krav FLOS OLEI stiller, som bl.a. er, at producenterne skal høste først på sæsonen, og olien presses indenfor ganske få timer, da indholdet af polyfenoler, antioxidanter hermed forbliver intakt. FLOS OLEI er den mest anerkendte olivenolie komité, og de nominerer verdens 500 bedste olivenolieproducenter med point, så du kan få klarhed over, hvad det er, du køber. FLOS OLEI guiden kan købes i Danmark og koster omkring 300 kr., og det er din garanti for, at du får, hvad du betaler for.
Se Hippie Houses udvalg af olivenolier her.